Runningtherapie

Hilbrand Wiersema
Keverkleuven 23
9403 ZC Assen

Telefoon: 0592-373 595
Email:
 hilbrand@ayres-psychologie.nl

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van hardlopen. Belangrijk is het ontspannen, en met plezier, leren lopen. Het gaat om het geleidelijk verbeteren van het uithoudingsvermogen. Lopen kan op een eenvoudige, leuke en ontspannen manier worden aangeleerd zodat het een vaste plaats in het dagelijks leven kan krijgen. Iedereen weet dat bewegen goed is voor de geest, maar slechts weinigen weten hieraan ook daadwerkelijk invulling te geven en krijgen daardoor allerlei klachten. Het meedoen aan Runningtherapie heeft als doel de psychische conditie te verbeteren, het verminderen van depressieve gevoelens, het verminderen van spanningen en angstgevoelens, het verbeteren en vergroten van zelfwaardering, het verhogen van fitheid, conditie en weerstand, het leren genieten van lichamelijke activiteiten, het aanvaarden van eigen (on)mogelijkheden en beperkingen en ook het zelf leren omgaan met structuur, bv. door zelf een eigen loopschema te ontwikkelen. Hardlopen, of running, is daarbij een eenvoudige manier (het beïnvloedt het gehele lichaam) om deze doelstellingen te kunnen halen. Runningtherapie is bedoeld voor mannen en vrouwen die mogelijk gezondheidsklachten ervaren en daar zelf wat aan willen doen. Natuurlijk is de methode ook geschikt voor iedereen die op een verantwoorde manier preventief met de eigen gezondheid wil bezig zijn. We lopen, joggen en/of rennen waarbij er rekening wordt gehouden met de gewenste persoonlijke verandering.

Wie is de runningtherapeut?

Mijn naam is Hilbrand Wiersema en ik maak deel uit van het maatschap Ayres Praktijk voor Eerstelijns Psychologie (samen met mijn echtgenote Annemieke Wiersema-Ouwehand). Wij doen ons werk sinds 2002 in de woonwijk Marsdijk in Assen-Noord. Ik ben in 2009 als gekwalificeerd Running therapeut bij Ayres met Runningtherapie van start gegaan.

Onze thema’s bij de Runningtherapie zijn: voelen, veilig, succes en een gezonder evenwicht. Dat betekent per sessie 1 uur individuele persoonlijke oplossingsgerichte aandacht met humor waarbij uw conditie automatisch verbetert. Runningtherapie is geen hardloopcursus, dus wij hebben geen van tevoren vastgestelde aantallen sessies die als een pakket afgenomen moeten worden. De duur en frequentie van de Runningtherapie wordt individueel bepaald. Raadpleeg bij twijfel over uw fysieke gesteldheid wel eerst uw huisarts.

Locatie: De Runningtherapie begint normaal gesproken op ons woon-/ praktijkadres en vindt plaats net buiten de woonwijk Marsdijk, in het natuurgebied aan de overzijde van het Noord-Willemskanaal. Bij winterdag en in het donker bestaat ook de mogelijkheid om in de woonwijk te lopen. Mocht u graag op een andere locatie willen starten of eindigen is dit in overleg mogelijk.

Beperkte vergoeding van zorgverzekeraars

Bij Ayres Psychologie Praktijk is het mogelijk om Runningtherapie als aanvulling te gebruiken op een lopende behandeling bij de psycholoog, maar het kan ook zonder behandeltraject gebruikt worden. Het is geen hardlooptraining, dus de nadruk ligt niet op het presteren. Maar op het bewust leren stilstaan bij uzelf en uw omgeving, uw lichaam, uw stress niveau en hoe u daarmee omgaat.  Als u het effect van Runningtherapie ook zelf wilt ervaren meldt u zich dan aan!

Er zijn beperkt mogelijkheden om een vergoeding voor Runningtherapie (zonder een behandeltraject bij A. Wiersema-Ouwehand) te krijgen van een zorgverzekeraar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden Runningtherapie: ONVZ, De Friesland, VVAA en Zorg & Zekerheid tot een bepaald maximum bedrag. Lees goed uw polisvoorwaarden. Het aanvragen van de vergoeding zal door uzelf geregeld moeten worden.

Kosten en vergoeding door werkgevers

Tarief: € 42 euro per uur (individueel)

 

Werkgevers vergoeden soms Runningtherapie als onderdeel van een re-integratietraject. In sommige gevallen kan Runningtherapie betaald worden uit een persoonsgebonden budget (PGB).

De kosten van Runningtherapie kunt je als ZZP’er meestal opvoeren als aftrekpost onder “coaching / persoonlijke ontwikkeling”. Overleg hierover met je boekhouder.

Veelgestelde vragen

De Runningtherapie begint normaal gesproken op ons woon-/ praktijkadres en vindt plaats net buiten de woonwijk Marsdijk, in het natuurgebied aan de overzijde van het Noord-Willemskanaal. Bij winterdag en in het donker bestaat ook de mogelijkheid om in de woonwijk te lopen. Mocht u graag op een andere locatie willen starten of eindigen is dit in overleg mogelijk.

Tarief: € 42 euro per uur (individueel)

Runningtherapie is geen hardloopcursus, dus wij hebben geen van tevoren vastgestelde aantallen sessies die als een pakket afgenomen moeten worden. De duur en frequentie van de Runningtherapie wordt individueel bepaald. Raadpleeg bij twijfel over uw fysieke gesteldheid wel eerst uw huisarts. 

Er zijn beperkt mogelijkheden om een vergoeding voor Runningtherapie (zonder een behandeltraject bij A. Wiersema-Ouwehand) te krijgen van een zorgverzekeraar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden Runningtherapie: ONVZ, De Friesland, VVAA en Zorg & Zekerheid tot een bepaald maximum bedrag. Lees goed uw polisvoorwaarden. Het aanvragen van de vergoeding zal door uzelf geregeld moeten worden. Werkgevers vergoeden soms Runningtherapie als onderdeel van een re-integratietraject. In sommige gevallen kan Runningtherapie betaald worden uit een persoonsgebonden budget (PGB). De kosten van Runningtherapie kunt je als ZZP’er meestal opvoeren als aftrekpost onder “coaching / persoonlijke ontwikkeling”. Overleg hierover met je boekhouder.

© Ayres Psychologie 2025 -
De website is voor het laatst bijgewerkt op 12 januari 2025
Website gerealiseerd door: van Rhee Services